Apa Itu Asasi Kejuruteraan & Sains Komputer UIAM?

Salam~

Ehem, sejak semalam keputusan UPU dah keluar. Saya pasti adik-adik di luar sana, cewah, mesti ada yang rasa gembira sebab dapat universiti pilihan, ada yang sedih sebab dapat pilihan yang terakhir, yang lagi sedih sebab tak dapat. Woah. Teringat plak eden zaman-zaman asasi UIA dulu. Memang sedih bila pilihan hati tak diperolehi.

Well, keyword tentang ‘Asasi Kejuruteraan & Sains Komputer’ pun naik mendadak kat blog saya ni. Pastinya adik-adik ni nak tahu apa sebenarnya Asasi Kejuruteraan ni, apa bezanya dengan Sains Komputer ni pulak kan. Hehe saya mungkin boleh jawab sedikit sebanyak tapi kalau nak tahu penuh, haa tunggu sampai akhir kalam.

Kejuruteraan, atau bahasa mudahnya Engine memang saya rasa course paling senang nak dapat kat CFS IIUM tu. Masa saya daftar haritu, memang lebih 1000 orang yang mendaftar sekali. See? Budak result cikai-cikai cam aku pun boleh dapat, apatah lagi yang 8A-9A. Memang segan gak masa tu.

Orang nak amek Engine ni kena hebat Math dan Physics. Pada mulanya memang best belajar, tapi lama-lama tak tau pulak apesal kebengap sangat eden belajar Math sampai dekat nak fail dah masa exam Mid-Sem semester pertama. Huhu sebab tula saya buat keputusan nak sambung buat Medicine sebab hati lebih cinta pada Biology

…… *penulis kehilangan idea sebab nak pergi kelas dah.

Haaa, sori tak dapat nak stori panjang-panjang sebab tak sempat, jadi kalau adik-adik nak tahu apa yang terbabit dengan kos ini, sila rujuk sini. Tanya dia (cik Tim) terus tau! Hehe

KELULUSAN
Untuk melayakkan diri adik-adik menjurus kepada bidang Kejuruteraan adalah berkelulusan minima:-

  • 4B dalam matapelajaran Matematik
  • 5C dalam matapelajaran ; Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Bahasa Inggeris

serta lulus matapelajaran teras dan warganegara Malaysia.

*bagi yang bukan warganegara adalah mengikut syarat khas


APT & EPT
Pada awalnya adik-adik akan menghadapi APT (arabic placement test) dan EPT (english placement test). Kedua-dua test ini akan menentukan sama ada adik-adik akan menjalani asasi selama 1 tahun atau 1 tahun 1/2 atau 2 tahun mengikut kos masing-masing. So, buat baik-baik ye adik-adik sayang.

PENUKARAN KOS
Jika adik-adik mahu menukar kos, pihak pengurusan akan memberi masa 3 hari mengikut tarikh dan syarat yang ditetapkan secara percuma. Jika adik-adik menukar kos selepas habis 1 semester, adik dikehendaki membayarRM50.00. So, fikir baik-baik.

SUBJEK KEJURUTERAAN
Antara subjek yang adik-adik ambil untuk kos Kejuruteraan (core course)

  • Physics I/II
  • Chemistry I/II
  • Mathematics for foundation I/II/III (calculus)
  • Computer I/II
  • Islamic Knowledge (RIM & BTQ)

SUBJEK KEROHANIAN
Jika kita disajikan dengan subjek akademik semata, ia tidak seimbang. Maka UIA mengimbangi minda kita dengan subjek kerohanian. Dimana adik-adik akan ada test pengajian Al-Quran.

Antara kelas yang ditetapkan mengikut hasil ujian adalah :-

  • Study Circle
  • Fardhu ‘Ain

ELAUN / WANG SAKU
Mengikut syarat yang telah ditetapkan semua pelajar asasi atau matrik LAYAK mendapat biasiswa yang dibiayai oleh KPM (Kementerian Pelajaran Malaysia) mengikut syarat dan persetujuan bersama. Wang saku yang diberikan berjumlah RM 1200.00 setiap semester selama 2 tahun.

Segala pembayaran yuran semester ditanggung sepenuhnya oleh KPM. Bayaran lain-lain, mengikut kepada pihak pengurusan.

 

Mohon agar anda dapat menge-LIKE page colleen-kawaii’s blog di FB untuk urusan sesi soal jawab yang lebih pantas dan efisen. Hehe terima kasih!

>>hadiah free dari Egypt! Jom sertai Kontes Blogger Arab 2013 jom!<<

53 thoughts on “Apa Itu Asasi Kejuruteraan & Sains Komputer UIAM?

  1. az says:

    saya nak tanya exam english dan arab tu susah x?pembelajaran dia mcm mana?exam dia berapa kali?akak keluar sebelum habis asasi dkt uia ke?akak dpt twrn mana?berapa lama akak duduk dkt uia?stress x uia?boleh kongsikan pasal matrik?

  2. erin says:

    assalamualikum , saya nak tanya . ap beza asasi kejuruteraan dan sains komputer dengan sains komputer je? adakah ia bidang yang sama ?

  3. ooo..thanks for the info..sye dpat jgak asasi UIA ni..tp sye pn ade dpt jgak matriks..so,skrng tk twu nk pegi yg mne sbb basic b.arab pn sye tk de..nnti lme pulak pulak kene duk kt asasi tu..huhu..baek sye msok matriks la knn.. :)

  4. shaqila says:

    apa subject yang akan kitorang belajar untuk asasi engineering & sc comp nie kak? core subject yg 5 tu untuk degree nnti kan? *harap boleh reply. perlukan maklumat:)

    • Zida says:

      semua subjek ini akan dipelajari semasa asasi ini, tak kira sama ada masuk engineering atau masuk sc comp.

      Mohon agar anda dapat bertanya terus di page colleen-kawaii’s blog di FB untuk jawapan yang lebih cepat dan pantas :)

  5. lulu says:

    salam.
    nak tanye perbezaan antara 1) asasi kejuruteraan dan sc komputer with 2) asasi kejuruteraan? belajar sama x? apa yang beza? untuk pengetahuan sy telah mendapat tawaran dlm course ni.thankyou :)

  6. yurnx says:

    yang ept 2 mcm mne nk tau extampd ke x?
    pastu pe pluang pekerjaan utk course nie? berbeza ke couse enjine ngn ict? tq :)

    • Zida says:

      Nak tau exampted ke tak kena tunggu result la, so kena buat betul-betul. Kalau tak lagi lama kat asasi tu.

      Tentang peluang pekerjaan, nanti saya akan reply kemudian. Harap maklum.

      Mohon agar anda dapat bertanya terus di page colleen-kawaii’s blog di FB untuk jawapan yang lebih cepat dan pantas :)

  7. amir says:

    slm,bru cek td n dpt cos ni.tp hati minat bio,medic.rmai kate medic susah tp ble dpt engneer ni rase sedih pulak.so camne ek nak tuka kos?boleh ke tuka kos ke medic mcm tu jek?? *harap sngt ni T.T

  8. zuhair says:

    salam na tanya . buleh smbg engineer k corse ney?
    n pe peluang pekerjaan untuk kos ney?
    n bleh tukar kos?

  9. dira says:

    salam,nk tnya ckit sy bru dpt asasi kejuruteraan dan sains komputer UIA…susah ka benda ni sebab saya risau ckit lar..

  10. salam, saya baru dapat result .. nak tanya kalau saya tak ambik bahasa arab dalam spm pun boleh jugak ke apply UIAM ni? sebab saya semak kelayakan saya lepas..

    • Zida says:

      Waalaikumsalam.

      Of course boleh. Ramai je yang masuk UIAM walaupun bukan budak sekolah agama. Tapi kalau dah masuk automatik akan kena belajar Bahasa Arab. And so, all the best :)

    • Zida says:

      Waalaikumsalam.
      Selalunya student bawa laptop sendiri untuk kegunaan sendiri, lagipun memang akan ada assignment masa subjek Computer, so better bawak sendiri punya :)

      • Nazhiim says:

        Thanks…
        Satu lagi, laptop ni memang akan digunakan la semasa semester pertama? Dalam course engineering r…

            • Zida says:

              Assignment ni untuk subjek Computer je, sebab rasa yang lain takde homework pun, just inisiatif diri sendiri nak buat ke tak latihan2 yang ada dalam buku. *eh ye ke?* haha tapi yang pasti, bukanla dalam masa terdekat ni, macam akak pun beli laptop dalam bulan 8 eventho daftar bulan 5. Awal2 ni tak penting sangat pun~

    • Zida says:

      Ntahlah. Tak suka Physics dan sangat mencintai Biology. Sebab tu kot tak kisah pun lepaskan UIA tu eventho memang sangat sayang kat UIA. ngehngeh

    • Zida says:

      Yup. Sebenarnya memang banyak. Masa kitorang ada taaruf week, akak2 yang study dalam course computer ni, dorang masa tengah belajar pun dah dapat offer kerja. Kalau ada rezeki tu memang tak kemana..

  11. haha..weyh.. biar betul math kau time mid sem teruk?? yeye je kau ni.. haha.. anywy, thanks beb! :) kau pun p tengok gak.. tolong jawab gak. haha.. iman cakap aku dah macam kauter pertayaan dah. uia kne bayo aku la macam ni..jadi juru cakap. hehe..

    *cam ne nak buat sticky post tuh??

    • Zida says:

      Ko kan antara 3 orang terhebat Math masa midsem, siyesly aku punya hampir nak fail dah weh. Masa final haritu pun aku rasa tak bape elok sangat kot result aku. Hoho

      HAHA bagus la tu. Aku tetibe teringat suara ko yang macam penyampai berita tu. Lalala

      *nak buat sticky post? hehe lupa laa~ lame tak guna blogspot. hihi

      • Zida says:

        eheh sebenarnya kalau wordpress memang Zida tau, si Tim ni ha yang tanya. Heheh dah lama sangat tak guna blogspot sampai tak ingat kat mana nak klik untuk sticky post tuu~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge