STEP ’12 – Becoming 5 Stars Muslim Doctors

Salam.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.

Alhamdulillah sangat sebab STEP ’12 yang berjalan semalam sangat sangat HAYBAT, sangat-sangat OSEM, sangat-sangat best! (memang betul lah best sangat dia tu hehe)

Sebenarnya ada orang suruh saya post pasal ni, tapi saya malas, hehe esok lusa exam, biasalah kan, tapi demi nak memenuhi permintaan jugak, saya share la apa-apa yang best semalam.

Let’s go!

Program ini anjuran bersama MedicMesir, Kelab IKRAM Mesir dan EME – STEP – Sliding Through Experience as Professional bersama speakers jemputan yang diterbangkan khas dari Malaysia siapa lagi kalau bukan Prof Dr Harlina Halizah Siraj dan Dr Hafidzah Hj Mustakim.

Antara topik yang dibentangkan – Survival Tips for Medical Student, Managing Diversity, Lifebalance, Critical Thinking, Decision Making, Problem Solving Emotional Intelligence, and I bet mesti semua orang paling suka tajuk ‘kepelbagaian’ dan ‘emosi’ tu, sebab banyak pasal cintan-cintun ni. Hehehe.

Paling best bila tahu pasal personaliti diri yang ada 4 tu (Sanguine, Choleric, Melancholic, Phlegmatic) sebab boleh refleks kat diri sendiri dan ‘usha-usha’ orang lain punya. Paling tertarik pada Survival Tips sebab lepas ni nak cuba praktik. Tapi paling terkesan kat hati, pasal cerita surah An-Nur ayat 26.

“Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia (yakni syurga).”

Terkesan sebab terasa, cukup baikkah diri ini untuk mendapat seorang lelaki yang baik?  Cukup tayyibah kah aku untuk mendapat seorang toyyibin? Hanya ALLAH yang tahu,  harap-harap ada yang sudi bawa dakwah sama-sama dengan diri ini, fewhh fewahh (okay stop cakap pasal cinta-cintun-hati-perasaan ni, yek)

But the most important, kena ingat, Medical Doctor is an INSTRUMENT of God’s mercy. Thats why nak taknak tak boleh main-main, tak boleh nak suka-suka, tak boleh nak rileks-rileks. Kita belajar bukan untuk nak rawat pesakit, dapat gaji, kahwin, dapat anak, beli rumah je, NO WAY mannnnn!

Tapi kita-kita ni lah yang diperlukan untuk merawat luar dan dalam pesakit tu, kita-kita ni lah yang dibutuhkan untuk mengajak mereka semua ke jalan yang betul, kita-kita ni lah yang akan digunakan untuk mengajak dan berdakwah orang ramai tentang Islam.

Apa ingat kerja doktor senang?

That’s why, to be a professional one, you should do this things everyday – REFLECTION, REGULATE and CORRECTION – yang memberi makna selalu merefleksi diri (muhasabah diri) dan mengkoreksi diri terhadap semua perkara (including experience, emotion, feeling and take lesson from them)

Btw, I will share the 25 survival tips for medical students, taken specially from this talk (but I’m using my own word), so if you got something to ask, please ask directly to the doctors okay? Or you can directly read many more tips from http://drhar.blogspot.com/ :)

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS :

Tip 1 – Thank Allah for this golden opportunity.

Tip 2 – Have a clear goal by writing down the plan and aiming the best.

Tip 3 – Focus on study and learn SERIOUSLY like you really want to know it and because you hunger for the knowledge!

Tip 4 – Jump out from bed with enthusiasm and excitement! Recite the du’a every morning and believe that we can be a better person today, more than yesterday.

Tip 5 – Overcome fear, sadness and uncertainties (because now we’re aiming for something extraordinary and prevent STRESS but remember, NO RELAX for medical student!

Tip 6 – Fight your laziness! Jangan malas-malas naaaa.

Tip 7 – Do not be afraid to make mistakes and failure. Keep moving forward and make the correction. InsyaALLAH we can learn something new from them.

Tip 8 – Don’t delay your work and assignment

Tip 9 – Be an active student. Kalau boleh masa doktor tanya tu, cepat-cepat angkat tangan untuk jawab, walaupun tak tahu (hehe) nanti kalau doktor dah kenal, tahu nama, kan senang nak dapat markah kesian nanti (Dr Har cakap)

Tip 10 – Ask questions. Yang ini pun favourite para pensyarah, insyaALLAH kita akan dikenali lagi lepas tu.

Tip 11 – Look toward the exam, and make it as TRADEMARK of your life. Hehe, cuba rasa eksited nak exam, mesti tak tension.

Tip 12 – Please wake up and realize that you are training to be a future doctor.

Tip 13 – Don’t forget ALLAH, and strive to be close to Him.

Tip 14 – Be strong in your spiritual development, sentiasa sabar okay.

Tip 15 – Be a considerate roommate and helpful friend – dont hurt them, jagalah ukhuwah.

Tip 16 – Qawiyyul jismi – pay attention to the needs of our body, mind, heart and soul – please jangan makan benda-benda yang merosakkan badan, selalu keluar exercise dll

Tip 17 – Go to bet before 12 am and wake up early – to make good regulation and good flow of your circadian rhythm (biological clock of human)

Tip 18 – Take care of your love life (family, friends, couple dll)

Tip 19 – Take care of your emotion.

Tip 20 – Seek professional if you detect any depression or anxiety, to release tension, jangan sampai dah terlebih tertekan sampai nak bunuh diri ke hape.

Tip 21 – Keep in touch with family ALWAYS and share everything with them <3

Tip 22 – Don’t be a loner – strengthen friendship  with everybody by making study group

Tip 23 – Greet all of the teachers/lecturers/doctors wherever we meet them

Tip 24 – Appreciate the patient

Tip 25 – Return to your old school and met up with your old teachers and willing to give some talk to the juniors

Tip 26 – Train to serve others always :)

Okay tangan dah penat menaip, ada benda best lagi nanti saya share, kena stop, got to struggle with Embryology. And for the last, cant wait for the next STEP, harap-harap ada lagi la kan. Ma3annagaaaaaaaaaah!

STEP HAYBAT!

Salam~

ps.gambar taken from IKRAM Mesir FB.

22 thoughts on “STEP ’12 – Becoming 5 Stars Muslim Doctors

  1. waah..nak jadi doktor pun kena ikut 26 tips.
    baca pun dah berpeluh inikan pulak nak aplikasikan dalam hidup.herm…
    btw, keep fighting till the end, oke?
    angah_lya´s last blog post ...Medic.

  2. angah_lya says:

    nak jadi doktor pun kene ikut 26 tips.
    baca pun dah berpeluh, inikan pulak nak aplikasikan.huhu
    btw, keep fighting and strive for the best! (ayat bajet maa..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge